C- TRAVMATİK HASTALIKLAR

Doç. Dr. Oğuz BASUT

Travmatik Kulak Zarı Perforasyonu

Nedenler: Hatalı kulak lavajı, saç tokası / kibrit çöpü ile kulak karıştırılması, kulağa travma gelmesi veya patlama yaralanması sonucunda meydana gelebilir.

Klinik: Ağrı, iletim tipi işitme kaybı, tinnitus, vertigo, bulantı ve otohemoraji meydana gelebilir.

Otoskopi: Kanamalı parçalanmış düzensiz kenarlarla karakterize kulak zarı, sıklıkla içe doğru kıvrılmıştır ve hiperemik, kanamalıdır.

Odyometri: Hafiften ileri dereceye değişen iletim tipi işitme kaybı

Tedavi: %90’ı spontan iyileşir. Bu hastalarda kulak lavajı yapılması kontrendikedir. Çocuklarda genel anestezi, erişkinlerde lokal anestezi altında; perforasyon kenarlarına  triklorasetik asit sürülerek silastik bir atel ya da ince bir kağıt (sigara kağıdı) yerleştirilir. 3 ayda iyileşme yoksa miringoplasti uygulanır.

 

Laterobazal Fraktürler

Genellikle politravmatize kazaya uğramışlarda (genellikle indirekt patlamalarda), bazen saldırı amaçlı direkt darbeler nedeniyle (kafaya darbe, merdivenden düşme)

Piramidin longitüdinal fraktürü

Klinik: Hematotimpanum (nadiren), kulaktan kanamayla karakterize kulak zarı perforasyonu, bazen retroaurikuler çarpma izi, DKY’nda basamak bulgusu, iletim tipi işitme kaybı, fasiyal sinir parezisi (%20, genellikle geç parezi), otoliquorrhoe (nadir).

Piramidin çapraz fraktürü

Fraktür çizgisi petröz kemiği çaprazlar, derinlemesine kemik çaprazlar, derinlemesine kemik labirent ve iç kulak yoluna uzayabilir (ön planda iç kulak semptomları vardır).

Klinik: Kulak zarı perforasyonu ve DKY’nda basamak bulgusu olmaksızın hematotimpanum, sinirsel tip işitme kaybı/sağırlık, sağlam tarafta spontan nistagmusla beraber baş dönmesi (labirent tutulumu), fasiyal sinir paralizisi (%50, sıklıkla ani parezi), Östaki borusu yoluyla nazofarinkse liquorrhoe (nadir).

Tanı Uygulamaları

Anestezistler ve nöroşirurjiyenler tarafından vital fonksiyonların stabilize edilmesinden sonra:

·         Otoskopi: hematotomipanum, kulak zarı perforasyonu, DKY’nda basamak bulgusu,  Liköre, Çene eklemi kırığı

·         Piramid çapraz ve longitudinal fraktürünün kabaca ayrımında

·         Frenzel gözlüğü muayenesi

·         Fasiyal fonksiyonların sınanması

·         Odyogram; hasta mobil ve konuşabiliyorsa, aksi halde otoakustik emisyon testi veya BERA

·         Liköre şüphesinde immün-elektroforez yöntemiyle B2- transferrinlerin gösterilmesi, şeker travmatize hastada kandan karışma olabileceğinden kullanılamaz.

·         BT, nöroşirürjik primer tanı çerçevesinde uygulanıyor olmasına karşın mümkünse yüksek rezolüsyonlu petroz kemik görüntülemesi de yapılmasıdır

·         Schüller / Stenvers- röntgenogram; günümüzde sadece BT yapılamıyorsa kullanılır

·         Fasiyal paralizide manyetik stimülasyon.

Tedavi

  • Kulak zarı perforasyonu bulunmayan hematotimpanumda tedaviye gerek yoktur, hematotimpanum kendiliğinden rezorbe olur. Eğer rezorbsiyon sonrası iletim tipi işitme kaybı devam ediyorsa ön planda kemik ileti zinciri lüksasyonu düşünülmelidir.

  • Kulak zarı perforasyonu varsa kulak steril kapatılır, gerekli durumlarda antibiyotiklerle enfeksiyon profilaksisi yapılır. Genellikle perforasyon spontan kapanır.

  • Liköre ile beraber kulak zarı perforasyonu varsa kulak steril olarak kapatılır ve antibiyotiklerle menenjit profilaksisi yapılır, genel durumun stabilizasyonundan sonra operatif girişimle dura defekti kapatılır.

  • İç kulak tutulumu varsa (Sensörinöral tip işitme kaybı, baş dönmesi) yatak istirahati, antiemetikler (dimenhidrinat İV), iç kulak dolaşımını arttırıcı kortizonlu infüzyon tedavisi

  • Primer fasiyal paralizisinde (direkt kazadan sonra oluşan) hemen sinir cerrahi olarak serbestleştirilir ve ardından infüzyon tedavisi

  • Sekonder, ödeme bağlı fasiyal paralizide (kazadan saatler, günler sonra çıkar) artan dozlarda kortizon

Barotravma

Ani hava basıncı değişimlerinde (örneğin dalma sırasında çok hızlı derine inmek veya basınç kabini bulunmayan uçaklarda çabuk alçalındığında) yanı sıra Östaki borusu yetmezliği de varsa orta kulakta orta kulak mukozasında ve kulak zarında kanama, ödem, orta kulakta kanlı seröz, sıvı toplanması ve bazı durumlarda hatta kulak zarı perforasyonu veya yuvarlak pencere membranının rüptürüyle karakterize akut gelişen basınç düşüklüğü ile oluşur.

Klinik: batıcı kulak ağrısı, zonklayıcı tinnitus, işitme kaybı, bazen baş dönmesi.

Otoskopi: Kulak zarı retrakte kanamalı, orta kulakta sıvı toplanması veya hematotimpanum.

Odyogram: İletim tipi işitme kaybı, bazen kombine işitme kaybı.

Tedavi: Dekonjestan burun damlaları, gerekli durumlarda parasentez, analjezikler; iç kulak tutulumu varsa (kombine işitme kaybı, baş dönmesi) timpanoskopi yapılmalı ve yuvarlak pencere rüptürü ekarte edilmelidir.

Bu site en iyi 1024x768 piksel çözünürlük, IE 5+ tarayıcı ve yüksek renkte izlenir

Tasarım Dr.Oğuz BASUT ©2003