E- NEOPLASTİK HASTALIKLAR

Doç. Dr. Oğuz BASUT

1- Bening Tümörler

Glomus jugulare

Hemanjiyom

Adenom

2- Malign Tümörler

Skuamöz hücreli karsinom

Verrüköz karsinom

Sarkom

     a) Rabdomiyosarkom

     b) Fibrosarkom

     c) Osteojenik sarkom

     d) Liposarkom

3- Dış ve Orta Kulak Metastatik Tümörler

          Göğüs kanseri

          Nazofarinks karsinomu

          Renal karsinomu

          Prostat karsinomu

          Menenjiyom, gliom

          Lenfoma, lösemi

 

Benign Tümörler

Glomus Jugulare

Glomus jugulare veya diğer adıyla non-kromafin paragangliom (Vena jugularis bulbusu, plexus timpanicus ve n.petrosus minor bölgesindeki nonkromaffin hücrelerin (kemoreseptörler) tümörü), orta kulakta en sık rastlanan benign tümördür. Benign yapıda olmasına karşın agresif seyrederek nörolojik bozuklukları neden olabilen bu tümör bilateral görülebilmekte ve endokrin değişikliklere yol açabilmektedir. Erkeklere göre kadınlarda 5-6 kat fazla görülebilmektedir. Bu tümörlerde kalıtımsal geçiş de söz konusudur. Glomus jugulare daha çok orta kulakta Jacobson ve Arnold sinirlerinin yakınında, juguler bulbus adventisyasından kaynaklanır.

Klinik: Orta kulak içinde küçük boyutlu bir tümör nabızla senkron pulsatil tinnitusa yol açarken, orta kulağı kaplayan bir tümör iletim tipi işitme kaybına neden olur. Fasiyal paralizi %40 oranında görülür. Geç dönemde diğer kaudal kafa çiftleri felçleri de (IX, X, XII) görülebilir. Fizik muayenede, erken dönemde otoskopide kulak zarı arkasında özellikle posterior-inferior kadranda mavi-kırmızı renkli bir şişlik şeklinde görülür. Pnömatik otoskopi yaparak basınç artırıldığında kitlenin beyazlaşması karakteristiktir (Brown işareti). MR (iyi yumuşak doku rezolüsyonu sağlandığından tümör yayılımı tam olarak belirlenebilir); gerekli durumlarda kemik tutulumunu değerlendirmek için yüksek rezolüsyonlu BT-DSA (damarla ilişki).

Tedavi: Glomus tümörlerinin tedavisi, tümörün büyüklüğüne ve sınıfına, hastanın yaşına ve genel durumuna bağlıdır. Genç, cerrahiye uygun hastalarda ve küçük tümörlerde: İlgili damarın radyologlarca embolizasyonundan sonra (artmış kanama riski) operatif olarak çıkartılır. Yaşlı, operasyon riski yüksek hastalarda ve yayılmış tümörlerde: Primer radyoterapi (Amaç: Tümör büyümesini yavaşlatmak, kanama riskini azaltmak).

Hemanjiyom

Temporal kemiğin hemanjiyomu genikülat ganglion, fasiyal sinirin piramidal segmentinde ve iç kulak kanalında görülür.

Adenom

Orta kulağın primer benign adenomu nadirdir. Orta kulak içerisinde yer alan bu tümör iletim tipi işitme kaybı oluşturur.

 

Malign Tümörler

Klinik

·     Kokulu, kanlı otore

·     İlerleyici işitme kaybı

·     Kulak bölgesinde nöraljik ağrı

·     Sıklıkla fasiyal paralizi, vestibüler bozukluklar

 

Tedavi yaklaşımı: Histolojinin biyopsi ile kesinleştirilmesi ve tümör sınırlarının yüksek rezolüsyonlu BT veya MR ile belirlenmesinden sonra kural olarak kombine cerrahi ve radyoterapi uygulanır.

Skuamöz Hücreli Karsinoma:

Skuamöz hücreli karsinom orta kulakta nadir görülür.

Verrüköz Karsinom:

“Ackerman tümörü” olarak bilinen ve orta kulakta ender görülen bir tümördür.

Sarkom:

Sarkom orta kulakta nadir görülür.

Metastatik Tümörler

Metastatik tümörler orta kulağa farklı yollarla ulaşır. Uzak metastaz olarak en sık göğüs kanseri saptanmıştır.

Bu site en iyi 1024x768 piksel çözünürlük, IE 5+ tarayıcı ve yüksek renkte izlenir

Tasarım Dr.Oğuz BASUT ©2003