| 
       
      
      Koku Alma ve Tat Alma Bozuklukları ciddi 
      sorunlar mıdır? 
      
       
      Koku ve tat alma sorunlarının yaşamımızda büyük etkileri olabilir. Bu 
      duyularımız esas olarak yaşam keyfimize, iştahımıza, sosyal yaşamımıza 
      katkıda bulunduğu için, koku ve tat alma bozuklukları ciddi olabilir. 
      Bozuldukları zaman, yaşam biraz tadını kaybeder, daha az yeriz, daha az 
      sosyal oluruz ve sonuçta kendimizi daha kötü hissederiz. Birçok yaşlı 
      insan bu sorunla karşı karşıyadır. 
      
      Koku ve tat aynı zamanda 
      bizleri yangın, zehirli gazlar, bozulmuş yemekler  
      gibi tehlikelere karşı uyarırlar. Aşçılar ve itfaiyeciler gibi bazı 
      meslekten olanlar için bu duyuların keskin olması çok önemlidir. ABD’de 
      yapılan bir çalışmada 200000’den fazla kişinin her yıl koku ve tat alma 
      bozukluklarıyla doktora başvurduğu tahmin edilmektedir, ancak çok daha 
      fazla vaka  
      bildirilmeden kalmaktadır. 
      
      Koku duyusunun kaybı 
      sinüs hastalığının, burun pasajda bir kütlenin, ya da nadir durumlarda 
      beyin tümörlerinin bir belirtisi olabilir. 
  
      
      Koku ve 
      tat duyuları nasıl çalışır? 
      Koku 
      ve tat kimyasal duyu alma sistemimize aittir. Koku ve tat almanın karmaşık 
      süreci etrafımızdaki maddelerden salınan moleküllerin burun, ağız ve 
      boğazdaki özel sinirleri uyarmasıyla başlar. Bu hücreler mesajları özgül 
      koku ve tatların tanımlanmış olduğu beyne iletirler. 
      
      Koku siniri hücreleri, 
      bir gülün güzel kokusu ya da fırındaki ekmeğin kokusu gibi çevremizdeki 
      kokularla uyarılırlar. Bu sinir hücreleri, burundan yukarı çıkan incecik 
      bir doku yolda bulunurlar ve doğrudan beyinle bağlantılıdırlar. 
      
      Tat siniri hücreler, 
      tükürükle karışmış yiyecek ve içecekle etkileşirler ve ağız ve boğazın tat 
      koncalarında kümeleşmişlerdir. Dilde görülebilen küçük yumruların çoğu tat 
      koncaları içerir. Bu yüzey hücreleri tat bilgisini beyine mesajları 
      yollayan yakın sinir liflerine iletirler.Bir başka kimyasal duyusal 
      mekanizma olan genel kimyasal duyu, koku ve tat duyumuza katılır. Bu 
      sistemde, özellikle gözlerde, burunda, ağızda ve boğazdaki binlerce 
      serbest sinir ucu amonyağın iğneleyiciliğini ve biberin “ateşi” gibi 
      duyuları tanımlarlar. 
       
  
      
      Tat 
      Genel 
      olarak dört temel tat duyusunu algılayabiliriz: 
      
      
                 I.     Tatlı,
       
      
      
                II.     Ekşi,
       
      
      
               III.     Acı,
       
      
      
               IV.     
      Tuzlu.
       
      
      Bu tatların bazı 
      kombinasyonları – yalnız başına dokunuş, sıcaklık, koku ve genel kimyasal 
      duyudan gelen duyu ile – bir tat üretirler. Bu bize fıstık mı havyar mı 
      yediğimizi gösteren tattır. 
      Birçok tat, temel olarak koku duyusu aracılığı ile tanınır. Örneğin 
      çikolata yerken burnunuzu tutarsanız yediğinizin tatlı mı acı mı olduğunu 
      ayırabilseniz bile çikolatanın tadını almakta zorlanacaksınız. Bunun 
      sebebi çikolatanın tanıdık tadının büyük ölçüde kokuyla algılanmasıdır. 
      Kahvenin iyi bilinen tadı da böyledir. Bu, kendi yaptığı yemeği deneyen 
      bir aşçıbaşı örneğinde olduğu gibi lezzetli bir tadı bütünüyle almak 
      isteyen birinin her lokmadan sonra niçin burnundan nefesi dışarı verdiğini 
      açıklamaktadır.Tat ve koku hücreleri sinir sisteminde eskiyince ya da 
      zarar görünce yenilenen yegane hücrelerdir. Bilim adamları bu fenomeni 
      diğer hasarlı sinir hücrelerini yenileme yollarını ararken 
      incelemektedirler. 
  
      
      Koku ve tat alma bozukluklarına sebep olan 
      nedir? 
      
      Bilim adamları, koku duyusunun insanların 30-60 yaşları arası en keskin 
      olduğunu buldular. 60 yaşından sonra azalmaya başlar ve yaşlı insanların 
      büyük bir kısmı koku alma yeteneklerini kaybederler. Her yaşta kadınların 
      koku algılaması genel olarak erkeklerden daha iyidir. 
      Bazı insanlar zayıf bir koku ve tat duyusuyla doğarlar.  
      
      Üst 
      havayolu infeksiyonları 
      (soğuk algınlıkları, viral enfeksiyonları) koku ve tat kayıpları için 
      suçlanmıştır.  
      
      Kafa 
      yaralanmaları 
      da koku ya da tat problemleri yaratabilir. 
      
      Deviasyon 
      (burun orta perde eğriliği) ve Burunda yer kaplayan kitleler. 
      Özellikle polip ve benzeri oluşumlarda burun tıkanıklığından dolayı koku 
      partikülleri algılandıkları bölgelere ulaşamazlar 
      
      Kimyasal maddeler: 
      Böcek ilaçları gibi bazı kimyasallar ya da bazı ilaçlar  
      
      Tütün: 
      İnsanların çoğunun en sık maruz kalacağı kirlilik biçimlerinden en yoğun 
      olanı, tütün içiciliğidir. Kokuları tanıma yeteneğini bozar ve tat 
      duyusunu azaltır. Sigarayı bırakmak koku işlevini arttırır. 
      
      Işın tedavisi: 
      Baş ve boyun kanserli radyoterapi almış kişiler daha sonra koku ve tat 
      alma kaybından şikayet ederler. Bu duyular bazı sinir sistemi hastalıkları 
      sırasında da kaybolabilir. 
      
      
      Larenjektomi: 
      Gırtlaklarını kanser sebebiyle cerrahi sonucu kaybeden insanlar genellikle 
      koku ve tat almada güçlükten yakınırlar. Larenjektomi hastaları yeniden 
      burundan nefes alabilmek için özel bir “bypass” tüpü kullanabilirler. 
      Burundan hava alımının artması koku ve tat duyularının yeniden 
      kazanılmasına yardım eder. 
  
      
      Koku ve 
      tat alma bozukluklarına nasıl tanı koyulur? 
      Koku 
      ve tat alma kaybının boyutları bir kişinin algılayıp tanıyabileceği bir 
      kimyasal maddenin en düşük konsantrasyonu kullanılarak test edilebilir. 
      Bir hastadan çeşitli kimyasal maddelerin kokuları ve tatlarını 
      karşılaştırması istenebilir, hastaya çeşitli kimyasal maddelerin 
      kokularının yoğunluğu ya da tadı, ya da bir kimyasal maddenin yoğunluğu 
      arttığında kokuların ve tatların yoğunluğunun nasıl arttığı sorulabilir. 
  
      
      Koku ve tat alma bozuklukları tedavi 
      edilebilir mi? 
      Bazen 
      bir ilaç koku ve tat alma bozukluğu sebebi olabilir ve bu ilaç kesilirse 
      ya da değiştirilirse durum iyiye gidebilir. Çoğu vakada, polip gibi burun 
      tıkanıklığı sebepleri ortadan kaldırılabilir ve reseptörlerin bulunduğu 
      bölgeye hava akımının sağlanması koku ve tat kaybını düzeltebilir. Bazen, 
      kimyasal duyular kendiliğinden olarak kayboldukları gibi geri 
      dönebilirler. 
         |