KAFA TABANI  AMELİYATI

İlerlemiş kafa ve boyun kanseri için ümit ışığı

20 yıl öncesine kadar kafa tabanında habis tümör veya büyük selim tümörlere sahip hastalar genel olarak ameliyat ve tedavi edilemez olarak kabul edilirlerdi.Günümüzde yeni cerrahi teknikler, anestezideki ilerlemeler, gelişmiş cihazlar ve kullanılan ince ve zarif aletler sayesinde bu hastaların en azından bir kısmına yardımcı olabiliyoruz.

 

Kafa tabanı tümörlerinin yerleşimi

Bu tümörler sıklıkla sinüsler, geniz ve kulakta yerleşirler. Dört çift sinüs boşluğu vardır. En sık tümör yerleşim yerleri dişlerin üstündeki yüz kemikleri ve aynı burun boşluğudur.

Sinüs tümörlerinin ilk semptomları burundan gelen akıntı ve kanamadır. Bu tümörlerin oluşumunda sigara ve alkol alışkanlığının önemli bir yeri vardır.

           

Vücuttaki en büyük tükürük bezleri her iki kulağın ön-altında yerleşim gösterir. Tümörler burada ilk olarak sert bir yumru şeklinde belirirler. İlerlediklerinde ise yüz sinirini etkileyerek yüz felcine neden olurlar. İlerlemiş vakalarda kanser cilde kadar yayılabilir.Tümör buradan, çene kemiğinin altına derinlere uzanarak başın merkezine doğru genişleyebilir ve kafa tabanına yerleşir.

           

Geniz; burun boşluğunun arkasında, bademciklerin hemen üzerinde yer alır. Tümörler bu boşluğu döşeyen iç deriden gelişirler. Bu kemik kafa tabanının an parçasıdır. Orta kulaktaki hava basıncını dengeleyen östaki kanalının geniz boşluğuna açılması sebebi ile buradaki tümörler aynı taraf kulakta işitme kaybına neden olurlar.

 

Tümör dış kulak yolundan veya iç kulak gibi duyma ve dengeyi kontrol eden yapılardan kaynaklanabilir. Böyle hastalar ileri işitme kaybı, ağrı ve bazen kulak akıntısı şikayeti ile başvurabilirler.Bu işaretler önemli uyarıcı işaretler olarak kabul edilmeli ve bu şikayetlere gelen kişiler KBB ve Baş Boyun cerrahisi uzmanlarınca muayene edilmelidirler.

 

Kafa tabanı ameliyatı

Kafa tabanına yayılan tümörlerin ortadan kaldırılması takım çalışmasını gerektirir. Ekibin başkanı genellikle bir Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun cerrahisi uzmanıdır. Bunun yanı sıra diğer birçok doktor ve sağlık görevlisi de iyileşmede rol alır. Ameliyat öncesinde ayrıntılı baş-boyun muayenesi yapılması gerekir. Kan testleri ve radyolojik muayene de gereklidir. Hastaya detaylarıyla olabilecek problemler ve alternatif tedavilerle ilgili bilgi verilir.

 

Estetiği en az bozan ve tümör bölgesini en iyi gösteren ameliyat girişimi tercih edilir. Bazen yüz kemiklerinden bir bölümünün alınması gerekebilir. Operasyon mikroskobu ve lazerin kullanımı bu girişimde daha kolay ve daha başarılı kılabilir. Fonksiyonel ve kozmetik görünüm için uygulanan çok sayıda teknik vardır.

 

Operasyonun sonuçları:

  • Tümörün tipine,

  • Yerine

  • Ne kadar ilerlemiş olduğuna,

  • Uygulanan tekniğin başarısına,

  • Hastanın kişisel özelliklerine bağlıdır

 

Kaynak:  Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Vakfı (TKBBV)

Bu site en iyi 1024x768 piksel çözünürlük, IE 5+ tarayıcı ve yüksek renkte izlenir

Tasarım Dr.Oğuz BASUT ©2003